RIKTLINJER VID SJUKDOM

 

Vi följer socialstyrelsens och Stockholms smittoskyddsenhet rekommendationer.

Där framgår det att allmäntillståndet är avgörande i mångt och mycket men det finns också sjukdomar där det ej är lämpligt för barnen att vistas på familjedaghemmet.

Om vi hjälps åt och håller sjuka barn hemma blir det mindre "insjukningar" totalt både bland barn och vuxna.

När det gäller förkylningar så är dessa orsakade av virus. Virus smittar mest precis när sjukdomen bryter ut, när näsan rinner hela tiden och barnet nyser ofta osv. Efter 3-4 dagar när snuvan tjocknat brukar man inte smitta särskilt mkt längre. Om barnet då är piggt nog att orka med en dag på förskolan så är man givetvis välkommen då.

Vi vill att ni hör av er senast 16.00 dagen innan ert barn ska komma för att underlätta vår planering. Tack!

 

ALLMÄNT

 Efter genomgången sjukdom ska barnet vara feberfritt utan febernedsättande mediciner och det allmänna hälsotillståndet gott innan barnet återgår till sin barnomsorg.

Ha inte för bråttom tillbaka efter en infektion. Barnet är då lättare mottaglig för nya infektioner. Föräldrar rekommenderas att korta av de första arbetsdagarna genom att ta ut till exempel en halv dag för vård av barn.

Om barnet skall vara på familjedaghemmet och kunna fungera där måste barnet kunna delta i samtliga aktiviteter såväl utomhus som inomhus. Vissa restriktioner kan gälla för barn med exempelvis allergier.

 MEDICINER

 Mediciner ges inte på familjedaghemmet med undantag av allergimediciner och andra långvariga medicinska behandlingar.

 FÖRKYLNING

I början av en förkylning när näsa och ögon rinner är barnet som mest smittsamt och bör vara hemma. Barnet bör vara hemma en feberfri dag. När barnet är piggt och feberfritt kan det återkomma även med tjock snuva. Det är dagmamman, i samråd med föräldrarna, som avgör om barnet orkar delta i familjedaghemmets vardagliga aktiviteter.

 ÖGONINFLAMMATIONER

Förkylningsvirus infekterar ofta även ögonen. I regel behövs ingen behandling och problemen går över samtidigt med förkylningen i övrigt. Barnen bör vara hemma från förskolan när ögonen är så variga och kladdiga att man regelbundet behöver tvätta eller torka dem. Vid långvariga problem, mer än en vecka, bör BVC eller distriktsläkare kontaktas.

 MAGSJUKA

Barn som kräkts eller haft diarré under natten skall inte komma till förskolan nästa dag. Barnet kan återvända först när det är piggt och symtomfritt. Om barnet haft kräkningar skall det minst ha gått 48 timmar från första normala måltiden som inte kräkts upp. Om barnet haft diarréer ska det minst ha gått 48 timmar från första normala avföringen. Finns det magsjuka i familjen bör barnet stanna hemma för att undvika smittspridning i barngruppen.

 VATTKOPPOR

Vattkoppor är en virusinfektion med stor smittsamhet. Det börjar med blåsor som sedan torkar till skorpor. Barnet skall vara hemma tills alla blåsor torkat in och har en skorpa. Barnet är smittfritt efter ca 7-10 dagar.

 HALSFLUSS / SCHARLAKANSFEBER

Bakterieinfektion som orsakas av streptokocker skall behandlas med antibiotika. Det är ganska stor smittsamhet. Barnet får återgå till förskolan först efter 3 dagars antibiotikabehandling och om barnet orkar med det dagliga tempot i barngruppen.

 SVINKOPPOR / IMPETIGO

Bakterie orsakad av streptokocker. Det sätter sig som sår runt mun och näsa, men även runt nagelband eller andra öppna sår. Skall tvättas med Alsolsprit och behandlas med Microcid kräm. Barnen skall vara hemma tills utslagen har torra skorpor.

 HUVUDLÖSS

Smittar genom närkontakt. Barn med löss skall behandlas hemma med t.ex.Priodermlösning eller Crinopex forte som finns receptfritt på apoteket. Endast de som har huvudlöss skall behandlas. Undersök och använd luskam dagligen i 2 veckor. Barnet kan vara på familjedaghemmet under behandlingen.

 SPRINGMASK

5-10 mm vit sytrådsliknande mask som kan ses i avföring och ändtarmsöppning. Endast den person som har konstaterad springmask skall behandlas med Vanquin. Viktigt med noggrann handhygien. Barnet kan vara på familjedaghemmet under behandlingen, men meddela alltid dagmamman så alla kan kolla sina barn.

 HÖSTBLÅSOR

Virusinfektion, ingen till måttlig feber. Små röda utslag som utvecklas till blåsor i handflata, fotsula och i munnen. Blåsorna i munnen kan vara smärtsamma. Barnet kan vistas i förskolan när allmäntillståndet tillåter och barnet kan äta vanlig mat.